Christenunie aanwezig bij raadsinformatieavond Veiligheid Smallingerland en Opsterland

informatiebijeenkomstdonderdag 02 februari 2017 15:44

Het is belangrijk dat de raadsleden goed geïnformeerd zijn betreffende zaken die spelen binnen de gemeente. Daarom laten zij zich periodiek ook informeren door specialisten. Hieronder een inkijkje in zo'n informatiebijeenkomst, beschreven door raadslid Gerrit Weening. Lees hieronder het verslag over Cybercrime, mobiele inbrekers, lokfietsen en "verwarde personen".

Verslag raadsinformatieavond Veiligheid Smallingerland en Opsterland door Gerrit Weening Raadslid Gemeente Opsterland.

Op 31 januari 2017 werd er een raadsinformatieavond gehouden georganiseerd door  Veiligheidsregio Fryslân in Drachten.

In het prachtige gebouw aan het Noorderend in Drachten worden we opgevangen door Teamchef Piet Hoekstra. In de hal ontmoeten de raadsleden van Smallingerland en Opsterland elkaar. Over en weer worden handjes geschut en het geheel lijkt op een reünie.

De beide burgemeesters begeleiden ons via het trappenhuis naar de tweede etage waar we plaats mogen nemen in de grote informatiezaal. Je waant je in een schouwburg en zo ziet het geheel er ook uit. Burgemeester Tjeerd van Bekkum heet ons hartelijk welkom en neemt met ons de agenda door die strak is gepland.

Piet Hoekstra memoreert een aantal zaken waar de politie het afgelopen jaar actie op moest ondernemen. Een aantal nieuwe trends biedt zich aan en Hoekstra laat a.d.h.v. enkele beelden zien hoe daar op wordt ingespeeld. Een nieuweling in het lijstje is cybercrime. Vooral rond de kerstdagen zien we een stijging. Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel en doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Daarom hanteert de politie voor de opsporing van cybercrime op haar beurt ook geavanceerde middelen en technieken. Bij alle opsporingshandelingen is een officier van justitie betrokken en waar nodig wordt toestemming gevraagd aan de rechter-commissaris. Mobiele inbrekers hebben vorig jaar de politie ook bezig gehouden. Op doorreis vanuit het westen van het land gebruiken deze bandieten de A7 om snel weer weg te komen. Toch zit er een daling in het aantal gevallen en dat is vooral te danken aan de extra controles op de snelwegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van automatische nummerbordherkenning en een database van gezochte personen. Ook inbraaktips van buurtbewoners leiden vaak tot goede pakresultaten.  Het afgelopen jaar laat een dalende trend zien m.b.t. fietsendiefstal. De lokfiets die in de regio veelvuldig wordt ingezet is mee de oorzaak van de daling. Het huidige Plan van Aanpak werkt nog steeds en de resultaten laten zien dat het oplospercentage stabiel blijft en onder controle is. In geweldszaken zien we ook een dalende lijn. 

De melding "verwarde personen" is afgenomen al zien we dat zich in beide gemeenten het afgelopen jaar gevallen hebben voorgedaan met vervelende gevolgen. Om deze zaak goed te begeleiden en om terugval te voorkomen wordt er steeds meer inzet gevraagd van de zorginstellingen. Samenwerking met b.v. de GGD en gemeentelijke gebiedsteams is noodzakelijk. 

Na deze duidelijke uiteenzetting heet Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland dhr.Sjef  Czyzewski van harte welkom. Hij is psychiater en een expert op het gebied van "verwarde personen".

De spreker is niet blij met de uitspraak van Bauke Koekoek die in een interview heeft aangedrongen om de term "verwarde personen" te schrappen. De term waar we het over hebben is in zijn ogen heel breed en niet van toepassing op de doelgroep.

De politie publiceert sinds enkele jaren alarmerende cijfers over het aantal meldingen van verwarde personen. In Nederland gebruiken we een andere methode dan in het buitenland. We gebruiken minder dwang en besteden meer tijd aan begeleiding. Toch is dhr. Czyzewski bezorgt over ontbrekende kennis van deze problematiek. Een gezonde en stabiele leefomgeving werkt positief op mensen die verward zijn. Oorzaken kunnen verder zijn dat mensen hun huis zijn kwijtgeraakt, het overlijden van een naaste, dementie en overmatig drankgebruik. Er wordt steeds meer een beroep op de gebiedsteams van de gemeenten gedaan. Hier zijn over het algemeen de lijntjes korter en staat men dichter bij de mensen. Juiste kennis van zaken is erg belangrijk om ondersteuning te bieden.

Na deze boeiende lezing worden er verschillende vragen gesteld en beantwoord. Burgemeester Ellen van Selm bedankt  Piet hoekstra en Sjef Czyzewski voor hun bijdragen.

Het was voor ons allen een leerzame avond waarin we vooral zijn bijgepraat v.w.b. de nieuwe trends die zich in de gemeenten voor doen. Veel waardering voor onze mensen die zorgen voor onze veiligheid!

Gerrit Weening
Raadslid ChristenUnie Opsterland

« Terug

Archief > 2017 > februari

Geen berichten gevonden